Има интерес към къщите в селата около Велико Търново и Габрово и той идва от различни типове купувачи. Има местни, които искат да се преместят да живеят на село. Те търсят в близките села в радиус от 15-20 км. Това сочи анализ на Bulgarian properties.
 
Доста чужденци живо се интересуват от селски имоти, като увеличават периметъра до 50-60 км. През последната година все повече клиенти идват от София. Техните желания са за имот в Балкана, а търсенето е в широки граници - от Елена до Тетевен, обяснява Димитър Павлов, регионален мениджър.
 
Сделки се сключват изключително бързо - атрактивните оферти се продават понякога за броени дни.
 

Велико Търново винаги е бил атрактивен район както за инвестиция, така и за постоянно живеене. Имотите в района през последните 20 години не спират да привличат интереса и на български, и на чуждестранни купувачи от най-различни страни по света, казва още Павлов.
 
Поради спецификата на терена градът има малки възможности да се разширява, което от своя страна води и до по-ограничено предлагане и тенденция за устойчиво повишаване на цените. В допълнение на това, търсенето на градски имоти е доста силно и пазарът в момента определено е пазар на продавачите.
 
В момента има само два квартала, в които има възможност да се строи и повечето сделки ново строителство са насочени към тях. Търсенето е основно на апартаменти с една или две спални, а купувачите са основно млади семейства, хора от околните градове и българи, живеещи и работещи в чужбина, които инвестират в жилища.

Цените на къщите на село вървят нагоре

Цените на апартаментите в града в момента вaрират между 800 и 1 000 евро/кв.м. Предпочитани райони са широк център в района на парк Дружба, както и около стадиона и болницата. Наличието на училища, детски градини, големи вериги хранителни магазини в близост, обуславят влечението на хората към тези места. Най-бързо развиващият се квартал е „Картала“ – разположен е на южен склон с прекрасни гледки, разполага с всичко необходимо и е населен предимно с млади хора.
 

Наемният пазар е относително стабилен. Има голямо търсене на жилища под наем от украински граждани, но проблемът е, че те търсят да наемат за 2-3 месеца, докато наемодателите желаят да сключват договори за поне една година.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg