Българската столица се оказва едно от най-горещите места на планетата по отношение на цените на апартаментите. София се нарежда на 19-а позиция по поскъпване на жилищата, показват наблюденията на консултантската компания Knigt Frank за отминалата година. 

Индексът на Knigt Frank включва 150 големи града от всички континенти. София за първи път влиза в класацията. Цените на къщи и апартаменти в нашата столица са нараснали със забележителните 11.3% през 2017 г. Само един източноевропейски град има по-висок резултат. Това е Будапеща, където жилищата са поскъпнали с повече от 15 процента.

Световният шампион за 2017 г. също е европейски град - Берлин. Германската столица е с най-бърз растеж на цените на жилищата в света - 20,5 на сто, което според авторите на класацията се дължи на силното увеличаване на населението, стабилната икономика, рекордно ниската безработица и интереса на чуждестранните инвеститори.

Следващите места се заемат от турския град Измир с 18.5% и исландския Рейкявик с 16.6%. В топ десет влизат още Ванкувър, Хонконг, Будапеща, Хамбург, Мюнхен, Ротердам и Франкфурт.

Анализът на Knigt Frank по държави показва, че Исландия е била страната с най-бързо растящи цени на градските жилища през 2017 г., а в Перу пазарът е бил "най-заспал".

Предишно проучване на компанията - за последното тримесечие на 2017 г., отреди на България девето място от 59 пазара в света по ръст на цените.