Наемите на магазините по главните търговски улици в София са паднали с 38.46% през последните три години. С това българската столица се нарежда на трето място в Европейския съюз по поевтиняване на наемите от началото на финансовата криза, показва доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE) за първата половина на тази година.

Според данните наемните нива на търговските площи в София са паднали драстично и на годишна база. В момента средният наем на магазините по централните улици е около 40 евро на квадрат за месец, а поевтиняването на годишна база е било с 27.27%.

От анализа става ясно, че такъв сериозен спад е съизмерим с този в много страни извън ЕС. Например в Москва за последните три години наемите по централните търговски улици са поевтинели с 38.55%. Въпреки това обаче там месечният наем на квадрат е над 647 долара.

Преди дни друга консултантска компания отчете, че цените на наемите у нас са паднали с около 20% на годишна база. Една от причините е, че в началото на годината у нас се появиха пет нови мола - три в София и по един във Варна и Пловдив. Така търговските площи у нас достигнаха 452 хил. кв.м.

Любопитното е, че през следващото полугодие се очаква да отворят врати още 5 нови мола - в Пловдив, Варна, Стара Загора и Русе. Според брокери това ще увеличи броя на магазините без наематели и би трябвало да доведе до нов срив в наемите.

Първенец в ЕС по поевтиняване на наемите на магазините през последните три години е румънската столица Букурещ. За този период цените там са се сринали с цели 50%, а през последната година спадът е 12.50%. Въпреки това цените на магазините по търговските улици в Букурещ са доста по-високи от тези у нас. В момента средно наемът там е 70 евро на квадрат.

Огромен спад на цените се отчита и в ирландската столица Дъблин. Там цените на магазините са поевтинели с 47.50% през последните три години.