Близо 60 000 българи запазват възможността си да осребрят натрупаните лихвоточки по жилищно-спестовните си влогове отпреди 1989 г. Това решиха вчера депутатите с гласуваните вчера на първо четене законодателни поправки.

С тях се удължава срокът, в който хората с такива влогове трябва да си купят жилище или да започнат строителството му, за да не „изгорят“ с лихвоточките си и да получат левовата им компенсация.

В момента една лихвоточка се равнява на 8 ст.

Крайната дата за придобиването на нов дом според сега действащите разпоредби е 21 ноември 2013 г., но с промените датата се измества с три години – 30 ноември 2016 г.

Мотивът е, че в условията на финансова криза малко българи могат да си позволят покупката на жилище. С промените се предвижда още във фонда за компенсация на хората с такива влогове

да влизат половината от парите

събрани от продажбата на отнети от държавата престъпни имоти. Окончателното гласуване и на второ четене на поправките се очаква да стане още тази седмица.

По-късно вчера депутати приеха окончателно промените в данъчните закони. Според тях от 1 януари 2014 г. данъкът върху лихвите по депозитите на физическите лица вече няма да е 10%, а 8 на сто.

От 2015 г. ставката ще бъде намалена на 6%, а от 2016 г. – на 4 на сто. Така през 2017 г. данък лихва окончателно ще отпадне.

Заради намаляването на данък „лихва” догодина в хазната ще постъпят с около 15 млн. лв. по-малко от този налог, обясни в кулоарите на парламента зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

По-ниските постъпления са взети предвид при изготвянето на приходната част на бюджета за 2014 г.

С промените в Закона за корпоративното подоходно облагане

се разширява кръгът на общините с висока безработица

които ще могат да преотстъпват корпоративен данък. Освен това се освобождават чуждестранните лица от заплащане на данък при източника за доходи, които са реализирани на територията на България.

Досега една част от тях също не плащат такъв данък, защото имаме спогодби за избягване на двойното данъчно облагане”, каза Петкова. Тя обясни още, че България има 62 спогодби и в повечето от тях тези доходи са с нулева или 5-процентна ставка. Затова и ефектът, който се очаква за бюджета, не е голям.

Поправки в Закона за акцизите и данъчните складове пък предвиждат от 1 януари 2014 г.

Акцизът на природния газ, използван като моторно гориво

да се повиши от 0,85 лв. на 5,10 лв. за 1 гигаджаул. Поскъпване на метана обаче едва ли ще има, защото България е изпратила искане до Европейската комисия да се запази сегашната ставка до края на 2019 г.

„Бях в Брюксел, проведох среща със зам. генералния директор на дирекция „Конкуренция”. Изпратихме второ писмо освен нотификацията. Преди няколко дни изпратихме мейл, с който помолихме по-бързо да бъде отговорено, за да е сигурно и да няма притеснения, че остава 0,85 лв. за гигаджаул за природния газ”, обясни зам.-министърът на финансите.

Тя обясни още, че са помолили да получат отговор не по-късно от 1 декември.

Депутатите решиха още акцизът на природния газ, използван за отопление, да се повиши от 0,10 лв. на 0,60 лв. за гигаджаул.