След стабилно и плавно поскъпване в сегмента, вече се наблюдава стабилизиране на цените, отчитат експерти. 

"През третото тримесечие средната цена на жилищата запазва достигнатите през второто тримесечие стойности и не се наблюдава изменение. Към момента пазарът е в баланс и се радва на отлични условия за покупко-продажби на имоти, със стабилно търсене и наличен избор от ново строителство”, казва изпълнителният директор на една от водещите компании на пазара на имоти Полина Стойкова, цитирана от Факти.бг.

Разглеждайки данните на годишна база, от компанията отчитат ръст от 14% при цените на жилищата през третото тримесечие на текущата година в сравнение със същия период на миналата. Средната цена, на която се купуват апартаменти, е 93 000 EUR.

За разглеждания период сделките с жилища в София са 6300, което е повишаване от 3.5% спрямо идентичното тримесечие на миналата година, когато са били извършени 6073 продажби. 

Превес има при новото строителство. Около 60% от сделките са именно с такъв тип имоти. Половината от клиентите са купили жилища с две стаи, а 35% - с три стаи. Многостайните апартаменти продължават да не се радват на интерес от масовия купувач. Там сделките с нови имоти от този тип са едва 5%.

Покупката на ново жилище на етап „до ключ” не е популярна в България. Едва 5% от клиентите се възползват от нея. Причината най-вече е високата цена.

От продадените жилища едва 25% са напълно обзаведени. Наличието на ТЕЦ продължава да притеснява клиентите. Доказателство за това е, че едва половината от апартаментите, обект на сделка, са с централно парно.