Огромен спад на търсенето на квартири по морето отчитат хазяите това лято. Очакванията им за засилване на бизнеса през август също претърпели пълен крах, съобщи „Черноморски фар”. 

Собствениците на имоти на юг от Бургас определиха ситуацията като "плачевна". Много от хората в Черноморец, Приморско, Китен, Царево и Ахтопол, които дават квартири, са останали разочаровани от настоящия сезон.

„Никой не идва при нас. Софиянци, на които разчитахме най-много, вече не обръщат внимание на нашето море. Чувам, че те са се насочили към Гърция и Турция. Подминават ни, въпреки че цените при нас са много изгодни”, разказа Ани Джелебова от Царево. 

Румен Александров, който е хотелиер в Черноморец, пък коментира, че ситуацията е нормална с оглед на безразборното строителство, мръсотията и лошата организация по Черноморието ни. Според него храната в заведенията също е под всякаква критика. 

Именно съвкупността от проблеми кара родните туристи да предпочетат Гърция и Турция, смята Александров. Освен това в южните ни съседки няма такси за чадъри и шезлонги, а морето е чисто.

Данните за това лято показват, че по Южното Черноморие работят около 300 малки хотели. Три пъти повече са къщите, които също дават легла под наем. Местните смятат, че слабият сезон се дължи на липсата на руски туристи, конкуренцията на Гърция и Турция и примамливите оферти на големите вериги хотели, които предлагат евтини пакети all inclusive. 

Пример за подобна конкуренция са хотелите в Банско. Голяма част от тях предлагат all inclusive за 39 лева на ден, което включва басейни, спа центрове, логистика при турове в планината и алтернативни развлечения.