По един готов апартамент да продадем на месец го считаме за успех в условията на кризата в бранша. Това каза за "Стандарт" инж. Красимир Даскалов от областното ръководство на Варненска строителна камара и шеф на строителна фирма. Договори на зелено вече няма и нови обекти не се започват.

Само 10-15% от фирмите в жилищното строителство край морето работят, при това с намалени темпове и обороти. Цените на апартаментите са паднали под 500 евро на кв. м. Жилища в кварталите могат да се намерят и по 450 евро на квадрат. Това е нивото около себестойността, като се включат цена на парцела и ДДС.

За печалба и дума не може да става, каза Даскалов. Заради ниските цени някои инвеститори са се дръпнали от пазара на строителството у нас. Не им е изгодно да влагат пари, които няма как да избият с продажбата на апартаменти след това.

Най-активни като инвеститори в бранша си остават руснаците. Техните очаквания са сега да построят евтино, а след година-две да продадат на по-високи цени готовите апартаменти и ваканционни селища.

Техните цени в района на курорта Свети Константин и Елена и в Златните вървят между 800 и 1000 евро на кв. м. Спадът в строителството да не продължава през 2011 г. и да започне да се излиза постепенно от кризата, се надяват в бранша.

В момента има леко съживяване на пазара на вили и къщи. Купувачи от Варна и страната, скътали някой лев, използват занижените нива, за да плащат с 20-30% по-малко за къща, отколкото година по-рано.