В Благоевград скокът на имотите е с близо 30% само последните 3-4 месеца. Въпреки това търсенето е голямо, а обяснението на брокерите е, че хората купуват, защото се притесняват спестените им пари да не бъдат обезценени от растящата инфлация.
 
„Последните седмици има бум н в търсенето на апартаменти в Благоевград – основно малки – до 60 квадратни метра“, обяснява брокерът Паулина Чукарска пред БНТ.

От един месец толкова са се вдигнали продажбите, защото хората са полудели, че няма какво да правят парите им в банките и се увеличава инфлацията с всеки изминал ден и просто се сбъркваме от огледи и купуване на апартаменти, казва тя. Купуват се жилища до 60 000 - 65 000 евро. Имотите на цени към 100 000 евро обаче не се търсят.

Българи се отказват от брокери и купуват сами жилище

Заради голямото търсене имотите на пазара намаляват, а строителите масово спират продажбите в очакване на по-високи цени. Тук идват повече хора от селата, за да си влагат парите, отчита още брокерът.

istock
istock

В Банско търсенето на имоти също се е увеличило. Очакванията на брокерите са заради военния конфликт в Украйна и поскъпналите строителни материали цените на имотите да продължат да растат.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg