Когато съсобствениците на един имот искат да го разделят помежду си, но не могат да стигнат до консенсус, е необходим арбитър в спора – съдът. Съдебната делба е най-неприятният начин, защото е труден, бавен и скъп.

Делбата може да се извърши във всички случаи на обща собственост – наследствен имот, прекратяването на съпружеска имуществена общност, придобити чрез общ бизнес имоти, ликвидиране на общо право на строеж или надстрояване и пристрояване.

Преди да пристъпите към съдебна делба, опитайте се да убедите съсобствениците да разделите имота доброволно, съветва адвокат Красимир Кънев. В случай че те не са съгласни, тогава можете да предприемете нужните действия като крайна мярка. Можете да водите самостоятелно дело като вие заведете иска за делба. Съдебната делба е задължителна за всички съсобственици, дори да не желаят. Когато искът бъде заведен, те нямат друг избор.

Или им предлагате да изкупят вашия дял и ако не са съгласни, предлагате на купувач, който е съгласен, или отивате на съд. Юристът разкрива, че е често наблюдавано явление съсобствениците да се съгласят на доброволна делба още по време на първата фаза на делбата.

Относно съдебните такси – всеки от съделителите ги заплаща съобразно стойността на полученият дял след делбата. Държавните такси се заплащат накрая на делбата.

Ако се спогодите и разделите имота в първата фаза на делбата, държавната такса ще е 2% от стойността на получения дял. Ако съдът извърши подялбата, таксата е 4% от стойността на полученото. Стойността се определя по оценка на вещо лице, на което също се дължи възнаграждение, най-често 350-450 лева, но все пак съдът определя неговото възнаграждение.

Има и други такси за вписване на исковата молба, съдебната спогодба или решението на съда, в зависимост от това кой вариант ще се осъществи. Таксата за вписване на исковата молба е 0.1% от стойността, в случая това е данъчната оценка.

Вие и вашите съсобственици ще изберете кое е по-добро за вас.

Делото по една съдебна делба е доста дълго, предупреждава брокер Десислава Щебетовска. Задължително участват всички съсобственици. Освен това съдебните решения могат да се обжалват, което може много да удължи делбата и да се водят дела след дела. Има такси за експертизи, за адвокатски хонорар, за веща оценка на имота, обстоятелствени проверки и понякога могат да минат години. Като цяло съдебната делба е скъпо „удоволствие“.

Ако един имот е неподеляем, отива на публична продан. Най-добре е да постигнете спогодба след като мине първото съдебно решение – то ще ви даде отговор кой какъв дял има, какво се дели и между кого се дели. Второто съдебно решение дава отговор кой какво получава. Вещото лице дава оценка, уреждат се сметките между съсобствениците и т.н.