Големите търговци на енергия ще бъдат задължени да предприемат мерки за намаляване на потреблението на своите клиенти, включително и да ги стимулират да санират сградите, където живеят.

Според главния директор на Агенцията за енергийна ефективност (АЕЕ) Красимир Найденов топлофикациите напр. ще трябва изпълняват със собствени сили обновяването на блоковете на абонатите. „Те ще бъдат задължени да изпълнят определен обем от мерки за пестене на енергия на крайните си клиенти.

Конкретното изпълнение е по избор на търговеца

- може да смени дограмата, да сложи слънчеви колектори за топла вода или  информационна система за дялово разпределение”, поясни той. По думите му задължението се отнася за 54 компании търгуващи с над 75 гигаватчаса годишно, сред които са топлофикационните дружества и ерепетата.

„Те ще могат и да купуват бели сертификати от фирми и жилищни асоциации, извършили за своя сметка мерките за повишаване на енергийната ефективност. Те ще бъдат търгувани на фондовата или бъдещата енергийна борса. Един такъв сертификат се равнява на 1 тон нефтен еквивалент и би струвал около 300 лв., но цената може да падне в зависимост от пазара. По-голяма санирана по стандартите жилищна сграда ще може да вземе бял сертификат”, добави Найденов. Според него е логично

общините да притежават сертификатите

за бъдещите обновени безплатно панелни блокове.

Данни на АЕЕ сочат, че в последните години делът на разходите на домакинствата за енергия непрекъснато растат. Хората нямат пари да инвестират в саниране и така да намалят енергопотреблението. В същото време потенциалът за пестене на енергия в жилищния сектор в България се изчислява на 30%.

Красимир Найденов обясни, че всяка година на големите търговци с енергия ще им се поставят определени цели за намаляване на потреблението на енергия от техните абонати.

„При неизпълнение ще следват санкции,

определяни от КЕВР. Със законови промени ще бъде разписан механизмът за налагането им. Предложенията на АЕЕ за тях вече са представени на министъра на енергетиката. Предстои съгласуване във междуведомствена група”, уточни той.

Предложената схема ще помогне за изпълнение на задълженията на България в ЕС, както и за намаляване на необходимостта от изграждане на нови мощности. В 17 страни в Общността са въвели или смятат в скоро време да тръгне търговия с бели сертификати. 

Около 300 фирми големи потребители на енергия ще могат да получат бели сертификати, за провеждани от тях мерки за енергоефективност. Всеки сертификат ще се издава след одит на обекта. Обследването обаче е скъпо и за това за жилищните сгради ще се използва специална методика за изчисление.

Всяка година страната ни трябва да намалява потреблението на енергия с 1,5% от приложени мерки за енергийна ефективност, посочиха от АЕЕ.