Търговските имоти показват признаци на надценяване в повечето страни-членки  на Европейския съюз, тъй като инвеститорите са купували имоти в търсене на по-висока доходност, се посочва в осмия редовен годишен доклад на  Европейския съвет за системен риск (ESRB) - органът, който следи финансова стабилност в рамките на ЕС.

Предупреждението на Европейския съвет за системен риск, председателстван от управителя на ЕЦБ Марио Драги, идва точно в момент, когато Европейската централна банка подготвя нов кръг от същите стимулиращи мерки, които помогнаха за повишаване на цените на имотите през последните няколко години, отбелязва Ройтерс.

"Повечето от страните, за които има данни за цените на търговските недвижими имоти (CRE), са регистрирали повишения на цените на тези имоти и има признаци за тяхно надценяване, докато по същото време годишните ръстове на имотното банково кредитиране са останали ниски в повечето страни", се посочва в годишния доклад на ESRB.

Добавя се, че повишението на цените на търговските имоти е било подхранвано от търсене на доходност в резултат на ултраниските лихвите ставки, които в някои от случаите са били под нулата и от масивните покупки на облигации от ЕЦБ по програмата за "количествени улеснения", която беше преустановена в края на миналата година.

"Силното търсене от страна на инвеститорите и търсенето на по-висока доходност, които са основен източник на повишаване на цените на пазарите на търговски имоти, особено на първичните пазари, са направили инвеститорите потенциално уязвими за преоценка на рисковите премии", посочва ESRB, но без да цитира в годишния си доклад конкретни цифри, за да подкрепи с аргументи тази констатация.

За разлика от ценовия балон с недвижимите имоти от началото на века (след 2000-а година), последното покачване на цените не е свързано с аналогичен бум в имотното кредитиране.

Това ограничава негативните последици за банковия сектор, но също така поставя въпроса за по-трудно справяне с проблема от страна на оторизираните власти (най-вече ЕЦБ), чиито финансови инструменти се състоят предимно от въвеждане на кредитни тавани.

Европейския съвет за системен риск (ESRB) се състои от централните банки на ЕС, начело с ЕЦБ, и основните финансови регулатори в страните-членки, като той може да прави препоръки, които обаче не са задължителни.