Бизнесът и гражданите вече търсят екологични сгради и жилища, които са по-скъпи, но са с по-ниски енергийни разходи. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев, който откри 11-ото издание на международната изложба "Българска строителна седмица".

"Българите разбират, че когато купят един апартамент, те плащат само 30% от общата му цена. Останалите 70% от цената на жилището се плащат в хода на експлоатацията. Всичко има значение - какви са изолацията, прозорците, отоплението. В целия свят мисленето на хората се променя. Те са готови да дадат малко повече за качество, защото то се изплаща във времето", каза Плевнелиев.

Той изтъкна, че на изложението може да се видят шесткамерни и осемкамерни прозорци, специални изолации, технологии, свързани с т.нар. нискоенергийни и "пасивни" къщи. По думите му това са технологии, които допреди две години не са били тема в България.

Според критериите, заложени от ЕС, от 2020 г. всяка нова сграда трябва да е "пасивна" - с почти нулево потребление на ток. Това означава, че България трябва да догонва ЕС в енергийната ефективност на сградите, обясни Плевнелиев.

На строителното изложение, което ще продължи до 12 март в Интер Експо Център-София, има експонати на 316 компании - производители, вносители и дистрибутори в областта на строителството. Изложбени щандове имат както български фирми, така и компании от още 30 държави - Германия, Италия, Турция, Великобритания, Гърция, Белгия, Китай, САЩ, Полша, Австрия, Португалия и други.