Притежанието на съсобствен имот понякога води до неразбирателство с останалите съсобственици. Например единият иска да купи частта на другия, но отказва да продаде и неговата. Може също така да не харесва разпределението за ползване. Как най-лесно можем да уредим ползването на имота в този случай?

Трябва да се изготви договор за разпределяне на ползването на имота, съветва адвокат Милена Миткова. Към него се изготвя и скица, от която е видно точно разпределението на частите за ползване.

Ако не можете да постигнете съгласие, можете да заведете дело, като искате от съда да разпредели ползването, съобразно собствеността. То може да бъде разпределено както върху земя, така и върху постройки на нея, с оглед ползването на сградите от собствениците им.

Адвокат Румена Симеонова допълва, че ако държите да продадете вашия дял, нежеланието на съсобственика да го изкупи не е чак такъв проблем. Можете да му предложите определена цена и, ако той не приеме да го изкупи, имате право да го предложите и на други купувачи. 

Покупко-продажба на имот с наематели 

 

Необходими документи за продажба на имот от чужбина 

 

При продажба на имот – договореното да е „черно на бяло“

 

Дори има дружества, които купуват дялове от имоти. Само внимавайте цената, на която продавате, да не се окаже по-ниска от предложената на съсобственика, предупреждава специалистът.

Иначе попадате под ударите на чл.33 от Закона за собствеността, който гласи, че съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.

Ако декларацията по предходната алинея е неистинска или ако третото лице купи частта на съсобственика при условия, уговорени привидно във вреда на останалите съсобственици, заинтересованият съсобственик може да изкупи тази част при действително уговорените условия.

Искът трябва да се предяви в двумесечен срок от продажбата. В случай че съсобственикът не плати дължимата поради изкупуването сума в посочения срок от влизането на решението в сила, това решение се счита обезсилено по право.