През  второто  тримесечие  на  2021  г.  се забелязва лек спад в търсенето на тристайни имоти, като те почти достигат нивото на двустайните. Търсени са както завършени (с акт  16)  имоти, така и се повишават сделките „на зелено”.

По данни на ARCO REAL ESTATE сделките за завършени двустайни апартаменти се случват в диапазона 120 000 евро – 140 000 евро,  като  тази  сума  може да достигне и до 150 000 евро, ако е включено паркомясто.

Сделките за тристайни апартаменти в агенцията се случват на нива от 160 000 евро нагоре. Забелязват се тенденция за по-къси срокове на сключване на сделки. Запитванията  са  по-скоро  за лично ползване, като последния месец постъпват и търсения за инвестиция с цел отдаване под наем или препродажба. 

Преобладава търсенето в кварталите Център, широк център Банишора, Кръстова вада и Манастирски ливади, Бояна. Засилен интерес представляват и крайните квартали, където цените все още държат по-ниски нива и сделките за инвестиция и спекулация са по-изгодни.
 
Търсенето на парцели и през това тримесечие остава непроменено. Постъпват запитвания за парцели за жилищни сгради в града и активно се търсят парцели около София за къщи. През второто тримесечие на 2021 г. преобладаващи са отново апартаментите.

Агенцията отчита ръст в предлагането на къщи спрямо предходния период, като тенденцията  е  в  летните  месеци  то да се засилва. По-голямата част от предлагането е монолитно строителство с по-голям процент на новото строителство, в етап на строеж.

В крайните квартали има засилено строителство и предлагане, като цената там варира в диапазона 950 –  1400  евро/кв.м., като по-ниският диапазон е за начален етап на строителство.

Заради повишената активност на купувачите, водени от желанието си да инвестират парите си или да закупят имот за живеене, се наблюдава и задържане на имотите от страна  на  продавачите с  цел изчакване цената им да се покачи.

С 10 на сто са скочили цените на жилищата

Най-активно е предлагането в кв. „Кръстова вада” (1325 евро/м2), „Манастирски ливади” (1360 евро/м2), „Малинова долина”  (1110  евро/м2)  ,  „Бояна” (1250 евро/м2).

istock
istock

Предлагане

През второто тримесечие на 2021 г. преобладаващи са отново апартаментите. Агенцията отчита ръст в предлагането на къщи спрямо предходния период, като тенденцията е в летните месеци то да се засилва.

По-голямата част от предлагането е монолитно строителство с по-голям процент на новото строителство, в етап на строеж.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg