Стотиците, а вероятно дори хиляди англичани, купили ваканционен имот в България преди кризата, сега се опитват по всевъзможен начин да се отърват от тях. Готови са на драстични отстъпки, за да върнат поне част от инвестициите си. Купувачи обаче се намират рядко.

Част от англичаните преди години купиха ваканционни имоти именно с цел да ги отдават под наем и да печелят от това. Сривът на имотния пазар у нас обаче охлади ентусиазма им и през миналата година те почти спряха да пазаруват жилища в България. През тази година те са основните продавачи чужденци, твърдят брокери от различни агенции за имоти. За разлика от българите англичаните не се притесняват толкова от факта, че им се налага се разделят със свой имот, дори на загуба.

Интересът на руснаците към българските имоти обаче продължава за поредна година. Сред тях обаче няма богати. Баровците, които купуваха имоти за стотици хиляди евро, почти са изчезнали от българския имотен пазар.

Сега предимно руснаци в предпенсионна възраст търсят вили и апартаменти в курортите ни. Те обаче искат евтини имоти на първа линия на морето за не повече от 600 EUR на кв. м. В Банско например най-търсени са двустайни апартаменти от типа дневна с бокс и спалня. Там сделки се реализират при цени 500-650 EUR на кв. м, като купувачите искат скромните 350 EUR на кв. м. А преди кризата цените там са достигали дори 1500 EUR на кв. м.