Статистиката показва поредно поскъпване на цените на жилищата. За първите три месеца от тази година цифрите сочат, че най-високият ръст е във Варна, предава NOVA.

Данните показват цели 9% ръст за първото тримесечие на тази година, което макар и с малко изпреварва дори и София. По всичко изглежда обаче, че покачването на цените не спира клиентите и интересът остава голям.

Илияна Грудева си търси голямо жилище в морската столица. "Искам многостайно жилище. Тристайно, най-малко, тъй като съм с 3 деца, които вече са на възраст, на която имат нужда да бъдат в отделни стаи. Поради тази причина имам нужда от голям апартамент", заяви Илияна Грудева.

Къща до София излиза по-евтино от гараж в столицата

Решила е, че точно сега е моментът за покупка. "Предвид факта, че на пръв поглед цените наистина растат във всеки изминал момент. И освен това - опасността да влезем в еврозоната и да не знам какво да правя и какво ще се случи с цените тогава", твърди Илияна.

А сега цените на имотите във Варна се оказаха на първенец по скъпотия в цялата страна. Ръстът с 9% обаче не отказва кандидати за ново жилище.

istock
istock

"Ръстът на цените по никакъв начин не спира купувачите. В известна степен даже ги мотивира да взимат решения за покупка, тъй като от години вече си говорим как цените ще падат, кредитите ще се качват - това продължава да не се случва. Хората в крайна сметка, наблюдавайки пазара виждат какво става и се ориентират към бърза покупка, за да не изтърват жилища, тъй като след месец - два, цените може би ще са още по-високи", посочва Ивайло Градев, Национално сдружение "Недвижими имоти".
 
Повече по темата гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase