Има имот, който ви се полага по наследство, но го владее или държи друго лице? Ако това е вашият случай, първо опитайте с добро, съветва адвокат Румена Симеонова. Отидете при този, който ползва имота, и му се представете като новия собственик, легитимирайки се с удостоверението за наследници и документ за самоличност.

Удостоверението за наследници само посочва кои са наследниците на починалото лице, но не и какво точно са наследили. Ако тези, които понастоящем ползват имота, не оспорват собствеността на вашия наследодател, не би следвало да имате проблем с предаването на фактическата власт над имота.

Покупко-продажба на имот с наематели 

 

Може ли дарение на имот да бъде развалено 

 

Нов имот и кола може да се декларират и онлайн

 

Ако обаче имат претенцията да са собственици, или да държат за другиго, когото те смятат за собственик – проблемът ви ще е доста по-сериозен. Накратко – само с удостоверение за наследници, освен доброволно уреждане на отношенията, нищо друго не можете да постигнете.

Нотариалният акт е важен документ, но не е незаменим. На първо място, ако такъв изобщо е съществувал, обикновено е възможно от Агенцията по вписванията, Имотен регистър, да се снабдите със заверен препис, който има стойността на оригинала.

В случай че такъв не е съществувал, а твърдите, че наследодателят ви е придобил имота по давност, това следва да бъде доказано в най-добрия случай в едно специално нотариално производство, наречено „обстоятелствена проверка“. В най-лошия пък ще се наложи да водите дълъг и скъп съдебен процес срещу настоящия владелец/държател.

Ако нещата не станат „со кротце, со благо“, ще трябва да водите дело. Няма друг законен начин да се настаните в имота, като изгоните сегашните му обитатели. Всяко друго действие би могло да бъде оценено като самоуправство по смисъла на чл.323, ал.1 от Наказателния кодекс и да си имате проблеми.

Добре е да се консултирате с адвокат – лична среща, запознаване с документите и прочие. Симеонова съветва да изберете адвокат, практикуващ в района, в който се намира имотът, защото той би могъл да поеме защитата на правата ви и в съда, ако се наложи.