Вписването на общи идеални части в ипотека на фирма или физическо лице не е прецедент, обясни по "Хоризонт" председателят на Асоциацията на колекторските дружества Райна Миткова.

Общественото внимание бе насочено към подобен казус заради триетажния апартамент на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев и огромната тераса, която е част от общите площи на сградата.

Миткова подчерта, че по-често подобни казуси се срещат при обезпечения на търговски площи, а въпросът с терасата е "сериозен правен казус":

„Има правни способи, по които и тези идеални части да могат да бъдат продадени, разделени по някакъв начин. Обезпечението си е обезпечение, независимо върху какво е построено“.

Все повече банки прибягват до продажба на необслужвани кредити на колекторските дружества, за да изчистят портфейлите си, потвърди Райна Миткова. Най-големият сегмент е във фирмените заеми, но не липсват и при потребителските и ипотечните кредити за физически лица:

„При продажбата на този кредит договорът не се изменя, на практика колекторската компания влиза в обувките на стария кредитор и се съобразява с договорните отношения, като, разбира се, търсим причината защо този кредит не е бил погасен. При незаинтересованост се стига и до продажба на този имот“.

Финансовата култура на българина се подобрява, но все още има много млади хора, които водят живот с по-висок стандарт, отколкото доходите им позволяват, каза още Райна Миткова.