Според пазарен доклад, публикуван тази седмица от Engel & Völkers Greece, гръцкият пазар на недвижими имоти постепенно се възстановява и има голямо търсене на първокласните имоти на развиващата се Атинска Ривиера.
 

Резултатите от проучването показват "значително увеличение" на покупките на имоти в Гърция от средата на 2021 г. В същото време запознати на пазара очакват цифрите дори да се утроят в сравнение с 2019 и 2020 г.
 
Въпреки пандемията на Covid, геополитическата нестабилност и икономическите предизвикателства, гръцкият пазар на имоти показва признаци на възстановяване. Това се дължи до голяма степен на силния туристически сектор в Гърция, който създава търсене и на ново строителство.
 
В същото време анализаторите от Engel & Völkers посочват, че като цяло по-ниският процент на продажбите на имоти и чувството за сигурност в Гърция са ключови предимства. Те поддържат висок интерес както към гръцките, така и към чуждестранните купувачи, които сега виждат Гърция като първокласна възможност за печалба.

С колко поскъпнаха имотите и наемите у нас

„Гърция има предимството на по-ниските цени на имотите. Дори в райони, които се считат за по-скъпи, като Атинската Ривиера или популярните гръцки острови, цените са очевидно по-ниски в сравнение с други европейски дестинации, които са на преден план“, се казва в доклада.
 

istock
istock

Други ключови фактори, допринасящи за възобновяването на интереса към гръцкия пазар са:
 
    Изпълнение на големи инфраструктурни проекти по крайбрежието и в цяла Атика, включително проекти за транспорт и метро;

    Нарастващ интерес към райони в близост до морето;

    Все повече и повече гърци обмислят да продадат домовете си;

    Банковото финансиране стана по-лесно и се засили през втората половина на 2021 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg