Да бъдат забранени всички дейности, които нарушават целостта, архитектурния вид, носимоспособността, устойчивостта на строителната конструкция, пожарната безопасност или безопасното ползване на сгради, решиха депутатите с промени в Закона за етажната собственост. Рестрикцията ще важи занапред, вносител е Министерският съвет. 

С други текстове се въвеждат допълнителни задължения за собствениците да поддържат сградата в техническо състояние, според изискванията на Закона за устройство на територията, и да осигуряват безопасната експлоатация на всички съоръжения и инсталации.

 Промените дават и нови права на общото събрание да приема решение за възлагане съставянето на технически паспорт на сградата, както и да определи шестмесечен срок, в който нововъзникнала етажна собственост да избира управителен съвет/управител. 

Депутатите предвидиха и възможност правомощията на УС и на сдружението на собствениците или част от тях да се възлагат на юридически лица за срок от две години. При промяна на собствеността върху самостоятелен обект членството в сдружението ще може да се прехвърля на новия собственик, като за задълженията към сдружението, станали изискуеми преди промяната на собствеността, отговаря старият стопанин. 

Парламентът предвиди и възможност за кореспонденция по електронна поща, когато е налична такава, и за получаване на съобщения чрез адрес в страната, като той може да бъде различен от настоящия или постоянния. Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт не е съгласен собствениците на жилища да бъдат задължавани да се снабдяват с т.нар. конструктивни удостоверения, които, по думите му, струват няколко десетки хиляди лева в зависимост от квадратурата и кубатурата на апартамента. 

В законопроекта са въведени нови административнонаказателни разпоредби във връзка с изискването за извършване на неотложен ремонт по чл. 49, като при неизпълнение на задълженията на управителя е предвидено той да се наказва с глоба в размер от 500 до 1000 лв., а кмета на общината или района – да се наказва с глоба в размер от 300 до 700 лв. 

Предложена е глоба и имуществена санкция, когато правомощията на управителния съвет - управителя се възлагат на физическо или юридическо лице, които не са собственици. 

С промените се предвижда задължението за извършване на неотложен ремонт в една жилищна сграда да е с особена важност. Разрушаващите се сгради са опасни за живота и здравето на гражданите и навременният им ремонт ще предотврати честите злополуки в тях.