Едно от първите искания, които ще отправи строителния и архитектурен бранш към новото правителство, е да се промени начина, по който се измерва площта на имотите. 

Това стана ясно вчера на обществения съвет в регионалното министерство. Според вицепремиера Екатерина Захариева за да стане промяната, трябва да се ремонтират Закона за устройство на територията и Закона за собствеността.

Проблемът е, че сега у нас имотите се мерят по външните стени. Когато е създавана тази разпоредба, външните изолации на стените са били 3 сантиметра и това не е било проблем. 

„Със санирането обаче те стават 10-15 сантиметра и ако продължаваме да измерваме имотите по този начин, лишаваме купувачите от сериозна площ“, каза Захариева.

Проблемът е много голям за жилищата с повече външни стени, тъй като те надуват площта. Новият начин за измерване на имотите обаче ще се въведе само за новопостроените сгради. 

„Няма как да променяме нотариалните актове на толкова много хора“, каза Захариева.

Прозрачност

Променени наредби

С промяна в наредба 4 на регионалното министерство ще се уточняват всички изисквания към издаване на разрешителни за най-масовите строежи от 4-а и 5-а категория. За това се разбраха вчера браншът и министър Захариева. Сега всяка община поставя различни изисквания и това спъва инвестиционния процес. 

За обекти, които се изграждат с публични пари ще е нужно представяне не само на проект, а и на количествени сметки, така че строителят да не може да иска вдигане на цената по време на градежа.