Жилищно-спестовните влогове (т. нар. лихвоточки) ще могат да се наследят по закон и чрез завещание. Това решиха депутатите с приемането на първо четене промени в Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове. С новите текстове се премахва крайният срок, в който държавата трябва да изплати всички заявени претенции.

Промените, предложени от депутати от Реформаторския блок, предвиждат  ускоряване с две години на срока за заявяване на искане за плащане на лихвоточките за лица, придобили или започнали изграждане на жилище. Вносителите предлагат да се премахне и крайният срок за изплащане на всички заявени претенции, който изтича в края на 2019 година.

Измененията целят ускоряване и облекчаване на процеса по финансово компенсиране на жилищно-спестовните влогове чрез тяхната левова индексация, посочват вносителите в мотивите си. Предлага се размерът на бюджетната субсидия да бъде не по-малко от 20 млн. лв. годишно и се въвежда възможност за използване на правото на компенсация по този закон като платежно средство, с което правоимащите да могат да плащат дължими данъци и такси към държавата и общините, съобщава БНР.

В мотивите се посочва, че предложените изменения засягат 55 000 български граждани

Законопроектът не предвижда нови финансови задължения на държавата, освен вече съществуващите ангажименти към титулярите на лихвоточки, няма и допълнително финансово натоварване на бюджета.

Вижт още: 

Как да завещаем имот на своя брачен партньор

Живот на семейни начала и общ дом на кредит