Съвсем скоро някой далеч от представите ни за супербогаташ може да стане новия притежател на оригинална картина от Пикасо.

Платно на испанския майстор на стойност повече от един милион евро (1,1 милиона долара) ще бъде спечелено на благотворителна лотария, съобщава БГНЕС.

Всеки, закупил билет от 100 евро за международното разиграване, има шанс да спечели натюрморт със стилизирана чаша с абсент и вестник – картина, която Пикасо създава през 1921 г.

Да спечелиш и да не търсиш печалба от 12 млн. долара

Лотарията, чиито приходи ще отидат за борба с бедността в Африка, стартира в музея на Пикасо в Париж.

Последният път, когато организаторите проведоха подобно събитие беше преди шест години, когато „Човекът с оперната шапка“ на Пикасо беше спечелен от 25-годишния пожарникар от Питсбърг Джефри Гонано, който търсел нещо, което да украси дома му.

Събраните 5 милиона евро отидоха за реставрацията на древния град Тир в Ливан.

"Изкуството и благотворителността обикновено намират точката си на пресичане на гала вечери, където шепа богати хора отделят милиони за картина", казва Пери Кочин, френският телевизионен продуцент зад жребия.

Кой стана по-богат от Хари и Мегън в Англия

Тя се надява да събере до 19 милиона евро от новата томбола: 50 000 души - предимно от САЩ, Великобритания, Мексико и Бразилия, ще участват в последното теглене.

istock
istock

Картината този път идва от родения в Ливан колекционер милиардер Давид Нахмад, притежател на една от най-големите частни колекции на Пикасо в света. Той ще получи един милион евро от тегленето, а останалите ще отидат в благотворителната организация.

Директорът на музея на Пикасо Лоран Льо Бон заяви за АФП: „Това е картина, която кара хората да мислят и мечтаят“.

Тегленето на лотарията, която се провежда през уебсайта 1picasso100euros.com, ще се проведе в Париж на 6 януари.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg