Необслужваните заеми от банки ще продължават да се увеличават и от 12% в края на м.г. вероятно ще скочат до 15%, сочат прогнозите на родни банкери. Това обаче няма да застраши системата, която е силна, гъвкава и конкурентоспособна според анализ на рейтинговата агенция Moody`s.

Несъбираемите кредити в България може да достигнат около 15% през втората половина на 2010-а. Това прогнозира анализ на УниКредит груп. Неотдавна в друг свой анализ банковата група обяви, че 10-те най-големи български трезора могат да издържат дори на 20-25% лоши кредити, без да им се наложи увеличаване на капитала.

Почти 12% от заемите, отпуснати от българските банки, вече попадат в графата "лоши", сочат данни на БНБ към края на 2010 г. Това са кредити, по които длъжниците не са правили погасителни вноски повече от 3 месеца. Точната сума на необслужваните заеми към 31 декември е 6.4 млрд. лв., от които 4.7 млрд. лв. са безнадеждни задължения, защото вноските им са просрочени над 6 месеца.

Все пак дори през трудната 2010 г. банковият сектор приключи с 617 млн. лв. (315 млн. евро) печалба. За сравнение в Румъния банките за пръв път от 1999 г. насам излизат на минус и са приключили 2010 г. със 71 млн. евро загуби. От 42 банки в северната ни съседка 22 са с негативен резултат. У нас само 6 от 30 трезора излязоха на минус.

Според Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк, печалбата на банките тази година може да се увеличи с 10-20%, защото икономиката се възражда.

По същата причина - икономически ренесанс, България вероятно няма да прибегне до външни заеми през 2011 г. Това обяви в интервю пред агенция "Блумбърг" финансовият министър Симеон Дянков. Кабинетът планираше тази година да пусне облигации до 1 млрд. евро, но сега Дянков е обнадежден от добрите стопански данни и очаква подобрение на приходите в бюджета. Той добави, че фискалният резерв е по-голям от планираното и в него има достатъчно средства, за да се покрие дефицитът за 2011 г.

Дянков намекна, че България не се е отказала от идеята си да въведе еврото в обозримо бъдеще. Той смята, че "пактът за финансова стабилност", който предлага, е именно стъпка в тази посока. Идеята предвижда минусът в хазната да не бъде повече от 3% от БВП, държавните разходи да не могат да надвишават 37% от БВП, а промените в данъците върху печалбата и върху личните доходи да се одобряват от поне 160 депутати. България ще поднови кандидатурата си за предверието на еврозоната - ERM II, щом свали дефицита под 3% от БВП.