„Всяка година след 2015 г. виждаме ръст в кредитирането и търсенето на кредити. Домакинствата са все по-смели в решенията си да вземат кредит“. Това заяви пред БНР кредитният консултант Тихомир Тошев.

„Имаме рекордно ниска безработица, ръст на доходите. Това кара домакинствата да са по-смели и да решават тези проблеми, които могат да решат с помощта на кредитен ресурс, естествено не за сметка на нарушаване на правилата на това финансиране и поемане на твърде много риск. Повечето домакинства спазват правилото – не повече от 40% от доходите им да отиват по погасяване на кредити. Още по-здравословно е, ако това е до 30% от доходите. Винаги има хора, които надхвърлят възможностите си, надценяват, не премислят добре нещата и поемат повече дълг, отколкото могат да обслужват и във времето започват да имат проблеми с това задлъжняване. В момента обаче повечето българи са доста разумни, добре преценяват възможностите си и теглят кредити, които ще могат да обслужват в следващите години“, коментира Тошев в интервю за БНР.

По думите му в момента се наблюдава предпазливост както от страна на клиентите, така и от страна на банките.

Кредитният консултант очаква през тази година лихвите да се задържат около нивата в момента. Според него в последните 4 години се наблюдава подобрение на лихвите и исторически най-ниски лихви по ипотеките и потребителските кредити. Това е резултат от ниските лихви по депозитите и големия ресурс, генериран от банките:

„Депозитите на населението продължават да растат, въпреки инфлацията, въпреки ниските лихви по тях. Над 52 млрд. лв. сме спестили в банките“.

Между 12 и 15% от новите ипотечни кредити са рефинансиране на стари ипотечни кредити с цел получаване на по-добри условия, посочи Тошев.