Американската технологична компания IBM и мрежа от банки са започнали да ползват софтуер за блокчейн и дигитални валути, за да прехвърлят пари през границите на Южния Пасифик.

Значението на новината, обявена от IBM в понеделник, е, че търговците и потребителите ще могат да изпращат пари в друга държава в почти реално време, като ускоряват платежния процес, който обикновено отнема дни, пише Fortune.

Банковата мрежа включва "12 валутни коридора", които обхващат Австралия и Нова Зеландия, както и по-малки страни като Фиджи и Тонга. Според съобщението тя ще обработва до 60% от всички трансгранични плащания в коридорите за търговия на дребно в южната част на Тихия океан до началото на следващата година.

Новината също така идва като важна валидация на блокчейн технологията, която отдавна обеща огромна ефективност за финансовия сектор, но бавно преминава от етапа на концепцията към реалния свят, пише изданието.

Блокчейн (Blockchain) разчита на разнообразна мрежа от компютри, за да създаде незаличима, защитена от фалшификации мрежа за транзакции, най-често се свързва с цифровата валута bitcoin. Но тя може да се използва в много други приложения, като проследяване на пратки или, както в този случай, за регистриране на поредица от трансгранични транзакции.

Като пример за възможностите на новата технология IBM посочва, че един земеделски стопанин в Самоа скоро ще може да сключи договор с купувач в Индонезия и да използва блокчейн за извършването на всички операции - от обезпечението на земеделския стопанин до акредитивните писма за плащането.

Новият блокчейн банков процес е забележителен и с това, че в началото ще разчита на подобна на bitcoin дигитална валута, наречена Lumens, за да се улеснят трансграничните разплащания.

Понастоящем банките организират такива плащания, като поддържат чуждестранни сметки в местна валута (т.нар. ностро сметки) и след това задължават сметките според нуждите - процес, който е както бавен, така и свързан с капитала.

С новата блокчейн технология банките ще извършват транзакциите с помощта на Lumens и след това ще разчитат на местни маркет-мейкъри да преобразуват Lumens в местна валута. Дигиталната валута е създадена от компания с нестопанска цел, наречена Stellar, основана от Джед Маккейлъб, добре известна фигура в света на разплащанията и крипто-валутите.

Stellar, както и IBM, са част от проект, наречен Hyperledger Fabric, който създава блокчейн инструменти с отворен код за поддържане на инфраструктурата за разплащания.