Сроковете на изтеглените ипотечни кредити намаляват. Тази тенденция се проявява в последните две години, сочат наблюденията на консултантската компания “КредитЦентър” за имотния пазар у нас.

Ако преди четири години потребителите на ипотечни кредити масово се спираха на дълги срокове, вярвайки, че приходите им ще продължат да растат, сега времето за връщане на заемите непрекъснато се свива. Причината е желанието на домакинствата да се освобождават по-бързо от тежестта на заемите, коментира изпълнителният директор на “КредитЦентър” Тихомир Тошев.

В последните месеци банките предлагат все повече оферти за ипотечни кредити с фиксирана лихва. Те привличат потребителите заради сигурността и лесното планиране на вноските. Но тази сигурност на моменти е подвеждаща, защото грешен избор на период за погасяване може да доведе до значителни сътресения за семейния бюджет или до излишно оскъпяване на дълга, подчертава Тошев.

Всеки кредит трябва да бъде внимателно планиран, съветват експертите на компанията.
Дългосрочната ипотека дава по-голяма сигурност при прогнозиране на семейните парични потоци. Тя обаче има смисъл ако разполагате с минимален собствен капитал, спестяванията ви покриват за по-малко от 6 месеца всекидневните разходи на семейството, или има вероятност приходите ви да паднат по някаква причина - нестабилност на работното място, пенсиониране, удължен отпуск и т.н.

Заем с кратък срок на погасяване може да бъде добро решение, ако планирате да платите ипотеката с по-големи вноски или имате намерение да продадете дома в рамките на няколко години, съветват от “КредитЦентър”. За ипотека с къс срок би било добре да имате достатъчно спестени средства, които биха покрили високите вноски при непредвидени проблеми с доходите. Освен това би трябвало да сте уверени, че ще продължите да имате сигурни доходи и да сте избрали фиксиран лихвен процент, при който вноската няма да се увеличава за определен период от време.

В последните години се отчита увеличение на сделките с имоти, които се финансират с ипотечни кредити. Това съобщи неотдавна управителят на GVA Sollers Solutions Добромир Ганев по време на дискусия за пазара на имоти у нас. По данни на компанията за периода от 2006 до 2011 г. броят на тези кредити надхвърля 158 хиляди.

В първото тримесечие на тази година е имало лек спад на годишна база на новите кредити, но той е бил компенсиран още през април, заяви на същия семинар Огнян Павлов, началник управление “Бизнес развитие и продажби” в Емпорики Банк. Според него делът на необслужваните кредити от физически лица като дял от брутните кредити не е чак толкова голямо бреме за банковата система. Той обаче не очаква по-нататъшно агресивно падане на лихвите.

Неотдавна Европейската централна банка обяви страната ни за рекордьор по поевтиняване на жилищните кредити. През март то е било 0,53 процентни пункта - най-голямото в ЕС. В повечето държави от съюза също има спад, но той е в рамките на 0,1 - 0,2%, съобщиха от банката. Въпреки това страната ни остава на второ място в Европа по най-скъпи ипотечни заеми, сочи още статистиката на евробанката.

В България годишният процент на разходите за март е бил 8,35%. По-напред е само Унгария с 12,07%, докато в Люксембург и Финландия лихвите падат съответно до 2,22 и 2,34%.

Това е и обяснение защо въпреки относително стабилният им брой средният размер на ипотеките у нас е съсредоточен основно в по-ниския сегмент. От 10 000 до 30 000 евро са 45,2% тях, а между 30 000 и 50 000 евро - 35,6%, сочат данните на “КредитЦентър”. През април има леко увеличение на средния размер на заемите в големите градове и в столицата, отчитат още от компанията. Леко са нараснали и ипотеките над 90 000 евро и вече са 2,3% от всички изтеглени заеми.

Запазва се и тенденцията основни потребители на ипотечни заеми да са семействата с доходи от 1500 до 2500 лева - те са 83,1% от всички, изтеглили такъв кредит. За сметка на това делът на семействата с доходи под 1500 лева месечно намалява непрекъснато.