Кредитните и дебитните карти навлизат все по-широко и у нас. С 50 на сто са се увеличили по празниците изтеглените от банкоматите пари и плащанията през ПОС терминал, съобщиха от БОРИКА. 

Само за два дни през ПОС терминали са платени близо 52 млн. лв. На 30 декември 2013 г. са регистрирани 165 хил. тегления от банкомати за 26 млн. лв. В същият ден са извършени 122 хил. плащания през ПОС терминали за 8 млн. лв. 

"Kредитната карта едновременно се познава и не се познава достатъчно добре от тези, които я ползват. Познава се, защото спрямо резултатите от проведеното проучване през 2011 г., ползващите кредитна карта все по-рядко теглят суми в брой от нея. Това е показател за развитие на финансова култура, когато се употребява кредитната карта като вид елекронен платежен инструмент. 

Не се познава, защото, когато попитахме потребителите какъв е бил основният фактор за избор на кредитна карта, те отговориха, че имат такава, защото банката им я е предложила. 

Потребителите поставиха на последно място оскъпяването по картата, не защото за тях това не е важно, а защото те не са наясно с това какво трябва да гледат, когато кредитни карти. Потребителите не са наясно, че трябва да сравняват Годишен процент на разходите (ГПР) по картата и съответно се объркват, когато много банки предложат много оферти.", сподели в интервю по БНТ2 Десислава Николова, финансов анализатор на Мoitepari.bg

Ето няколко правила, по които да използвате успешно банковите си карти. 

• Ако погасите цялата използвана сума през гратисния период при покупки на ПОС терминал, не дължите лихва. Използването на кредитна карта на ПОС терминал е по-изгодно за потребителите. 

Все повече хора пазаруват в Интернет с помощта на банковите си карти. 

Според Десислава Николова, кредитната карта е всъщност един доста гъвкав електронен платежен инструмент, защото с нея човек може да ползва краткосрочен безлихвен заем. 

"Ако имате кредитна карта бихте могли да правите покупки в рамките на гратисния период, които след това да издължите на банката. Това е пример за ползване на краткосрочен безлихвен заем. От тази гледна точка кредитната карта е средство, което може да ползвате когато имате „дупки“ в бюджета. Картата може да се ползва като „бели пари за черни дни“, т.е. седят там едни парички, които в случай на нужда могат да бъдат ползвани." 

За потребителите е важно да знаят как да изберат една или друга карта. Предложенията на банките са много и ако вярваме на рекламата всички са уникални. 

Десислава Николова апелира към всички онези, на които предстои да кандидатстват за кредитна карта, когато сравняват различните предложения да не гледат само годишната такса за обслужване или лихвата при извършване на покупки или теглене на суми в брой. Просто трябва да попитат банката какъв е размера на Годишния процент на разходите и да изберат тази карта, която е с най-нисък такъв. 

Над 2 милиона лева се източват годишно от банкови карти на потребители от чевръсти мошеници. 

Има ли ясни правила срещу нелегално посегателство по сметките. 

"Най-сигурна защита на парите по картата е абониране на услугата „смс известяване“ за всяко плащане. Никога не предоставяйте ПИН кода и данни на картата си, дори и те да са Ви поискани от банков служител. Много банки предлагат т.нар. “виртуални“ карти, в които се превежда сумата само за планираната от Вас покупка. Поне веднъж в месеца проверявайте какви плащания са извършвани с Вашата карта", съветва финансовият анализатор на Мoitepari.bg