Денят настъпи и поех на коледната шопинг обиколка само с телефон в ръка, за да държа връзка със света и с моята кредитна карта Visa в джоба.

Понеже избрах голям мол, постигнах програма максимум за времето от 11 до 18 часа. Последва кафе и едно „непредвидено“ кино с приятели. Нямаше как да не завършим този изморителен, нo ползотворен ден с чаша кафе.

Всичко стана бързо, лесно, приятно и…сигурно. Не ми се налагаше да треперя за парите и чантата си в претъпкания мол, защото няма какво да се лъжем - по това време на годината големите магазини са като манна небесна за крадците. Всъщност точно сега си дадох за пореден път сметка, че кредитните карти са по-безопасни от парите в брой.

И все пак, какво става, ако картата бъде открадната? Решението е много просто и бързо - при най-малкото съмнение с едно бързо телефонно обаждане до банката, издала кредитната или дебитната ви карта, тя може да бъде блокирана.

istock
istock

Парите в брой или дори чековете не могат да предложат подобен вид сигурност.

SMS уведомяване за всяка трансакция

Повечето банки, издаващи карти Visa, предлагат услугата SMS известие, като така ще получавате сигнал след всяко извършено плащане или теглене на пари в брой. Това е сигурен начин да следите движението на парите по сметката си. Това е сигурен начин да следите движението на парите по сметката си.

Банките също се грижат за сигурността на вашите средства, като внедряват най-новите стандарти на картовите организации. Техните експерти непрекъснато усъвършенстват технологиите и платформите за онлайн банкиране, включително създават мобилни приложения за виртуално банкиране, като чрез които можете да проследявате абсолютно всички сметки.

Както за използване на виртуално банкиране, така и за използването на мобилни приложения са нужни определени кодове, пароли или токени в комбинация с парола – т.е. малки устройства, който генерират код и с него се достига до приложението, така че защитата на личните данни и информацията да бъде максимално висока.

istock
istock

Именно с цел да повиши сигурността и на онлайн разплащанията, Visa разработи системата

Verified by Visa (Проверено от Visa)

Чрез нея клиентът има възможност да използва допълнителната 3D парола, която знае само той. И така, когато създадете вашата 3D парола (тайна комбинация от букви и цифри), можете да я ползвате при онлайн покупки, като я въвеждате за допълнителна сигурност, след като сте въвели обичайните данни за при онлайн плащане: име, номер на карата, срок на валидност (месец и година) и CVV(CVC) код.

Ползването на 3D паролата за допълнителна сигурност не променя по никакъв начин онлайн пазаруването (освен че го прави по-сигурно за вас), защото въвеждате паролата си при завършване на плащането и така дори картата ви да бъде открадната - няма начин някой друг да се възползва от нея, за да си пазарува охолно с вашите пари.

Така че можем да плащаме с кредитната карта Visa, както в магазина, така и онлайн или през преносимо устройство и да сме спокойни, че парите ни са защитени.

Когато в началото на декември завърших моя списък с коледни подаръци за близки, приятели и колеги, се оказа, че повечето неща мога да ги купя в който е да е голям мол, като за целта ще трябва да отделя една събота или неделя и около 300 до 350 лева (и още около стотина лева за „непредвидени“ ситуации).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg