Въвеждане на т. нар. лихвена ваканция, може да предизвика бум на банкови кредити, като по този начин длъжниците към държавата ще печелят от разликата в лихвите.

Това е едно от основните притеснения, засягащи идеята граждани и фирми да могат да платят данъците и осигуровките си без натрупаните по тях лихви, споделиха депутати пред "Стандарт".

Според тях, когато една фирма няма пари да плати задълженията си, дори и да получи лихвена ваканция от правителството, парите няма да се появят от нищото, а ще трябва да се изтегли банков кредит.

На теория печалбата от разлика в лихвите е възможна, особено когато става дума за просрочия на осигуровки. Наказателната лихва за просрочия на осигурителни вноски е основният лихвен процент на БНБ (0,15% в момента) плюс 20 пункта. Така е лесно да се намери банков кредит, който да предложи по-ниска лихва от 20,15%.

От друга страна обаче, когато става дума за неплатени данъци, наказателната лихва се формира отново от ОЛП, но този път добавката е само 10 пункта. Тук печалбата от разликата в нивата на лихвите ще бъде доста скромна, тъй като средните годишни лихвени проценти са 9,63% за бизнес заеми в лева и 9,47% за тези в евро.

Така или иначе съществува реалната опасност лихвената ваканция да не доведе до очакваните ефекти - хем държавата ще попадне в ситуация на пропуснати ползи, хем бизнесът и гражданите пак ще имат дългове, но към банките. Това рязко се разминава с очакванията, че амнистията от наказателни лихви ще даде глътка въздух на бизнеса, както и допълнителни постъпления в хазната.

Именно поради това редица депутати изпитват колебания, дали наистина е правилно да бъде предприемана подобна стъпка. Засега все още се чакат допълнителни разчети от Националната агенция по приходите, която изготвя анализ по темата. В подадените досега данни от НАП задълженията на фирмите са разделени на три основни вида - събираеми, частично събираеми и несъбираеми, като има и подробна информация каква част от дълговете са обезпечени.

Резултатите от разчетите ще хвърлят светлина дали мярка като лихвена ваканция ще има позитивен ефект върху бюджета на страната. Към този момент единственото сигурно нещо е, че евентуалната лихвена отсрочка ще важи единствено за тези граждани и фирми, които доброволно са декларирали задълженията си. Освен това със сигурност няма да бъде оставено на кметовете да решават дали да има лихвена ваканция за данъците за коли и апартаменти. Дали ще има лихвена ваканция за тези налози ще трябва да реши парламентът.