Съвременните климатици вече се смятат за достатъчно енергийно ефективни уреди за отопление. 

Затова са включени в програмата за отпускане на нисколихвени заеми за повишаване на енергийната ефективност на домакинствата REECL, която действа от няколко години в България. 

Тя е разработена от Европейската банка за възстановяване и развитие и представлява кредитен механизъм в размер на 40 млн. евро.

Самите кредити се отпускат от пет български търговски банки: Юробанк И Еф Джи, Банка ДСК, Райфайзенбанк, Уникредит Булбанк и ПроКредит Банк. 

Почти всички енергоефективни мерки, като например смяна на дограми, изолация на стени, подове и тавани, газификационни системи, подмяна на абонатни станции и т.н., са строго регламентирани, т.е. съоръжения могат да се купуват и монтират само от предварително определени фирми или да имат характеристики, които могат да се открият в специални списъци по програмата.

По същия начин стоят нещата и с климатиците. За да се финансира монтирането на климатична система, тя трябва първо да заменя съществуващо отопление, което е по-ниско ефективно.

Най-важното е, че климатиците трябва да са от определен клас нагоре. 

Техният коефициент за отопление COP трябва е над 4, а коефициентът за охлаждане EER - над 5,6. Това съответства на минимум клас А+ за електрически уреди.

Освен това закупените и монтирани климатици трябва да могат да отопляват при външни температури от -10 до -15 градуса и да охлаждат при температура на околния въздух от 21 до 43 градуса.