Има вълна от жалби на граждани срещу общите условия на компаниите за бързи кредити, съобщиха вчера от Сдружението за правна помощ на потребителите. Жалбите са станали масови след влизането в сила на поправките в Закона за потребителския кредит.

От сдружението съобщиха още, че са внесли и първия съдебен колективен иск срещу една от най-големите компании в сектора.

Според тях общите условия на компанията

съдържат 11 неравноправни клаузи

Освен това са написани трудно разбираемо. Адвокат Димитър Деков, който е председател на неправителствената организация, даде следния пример: Общите условия предвиждат, че ако повече от 30 дни се забави изцяло или част от месечната вноска по потребителски кредит, настъпва автоматична предсрочна изискуемост. Това означава, че се дължат моментално остатъкът от заема плюс неустойки и лихви.

Типичният случай бил потребител с неравномерни доходи да вземе кредит от 1000 лв. за 3 години. Ако на шестия месец той пропусне вноска, настъпва автоматична предсрочна изискуемост. Тогава търговецът може да рефинансира заема – дължимите 3000 лв. се дават като нов кредит и след три години потребителят дължи 9000 лв. „От тази спирала няма измъкване“, смята адвокатът и твърди, че посочената клауза противоречи на изискванията на закона.

Той каза още, че при предсрочната изискуемост не се плаща само лихвата до момента, в който са ползвани парите – например 6 месеца, а за целия период, което по думите му е недопустимо.

С подобни клаузи според юриста търговците заобикалят законовите промени, които ограничиха годишния процент на разходите (ГПР) по кредита. 

Пред БНР кредитният консултант Тихомир Тошев коментира, че действително има увеличение на жалбите и оплакванията срещу определени фирми от сектора на бързите кредити. 

Не е добре да се слага под общ знаменател целият сектор, защото ние пък видяхме и част от компаниите за бързи кредити, които реагираха максимално отговорно спрямо закона, спазиха изискванията и като цяло поддържат една сравнително нормална и законова пазарна политика. 

Има фирми, които злоупотребяват с доверието

на клиентите си и успяват да ги ощетяват финансово с различни не особено коректни практики. 

Според Тошев промените в Закона за потребителския кредит са били направени много бързо и необмислено. 

В момента те водят до по-голямо объркване и заобикаляне на изискванията.

Той смята, че е било по-добре регулацията на бързите кредити да се изнесе в отделен закон. Колективният иск е срещу заобикаляне на новите изисквания в Закона за потребителския кредит.