Международната рейтингова агенция Standard & Poor’s намали кредитния рейтинг на България с една степен до ВВВ-, тъй като политическата обстановка в страната създава рискове за осъществяването на много от належащите реформи. 

Според S&P понижението на оценката за българския дълг е резултат от липсата на достатъчен напредък в реформите, която ограничава икономическия растеж и ще поддържа безработицата висока. 

Намаляването на рейтинга отчита предизвикателствата, пред които ще се изправи българското правителство за постигане на висок растеж, борбата с ширещата се корупция и реформирането на неефективната енергийна и здравна системи след изборите, които вероятно ще се състоят през есента. 

"Политическата обстановка в България продължава да е предизвикателство за осъществяването на необходимите реформи за справяне с дълбоко вкоренените институционални и икономически проблеми. Очакваме политическата ситуация да остане несигурна в следващите месеци и вероятно да се отложи осъществяването на потенциално непопулярни реформи", пише в анализа на S&P. 

От агенцията в същото време ревизираха перспективите за страната от негативни на стабилни, заради устойчиво ниските нива на държавния дълг. 

Намаляването на рейтинга ще повиши цената, която инвеститорите ще поискат от България за планираните от правителството емисии облигации на външните пазари за 1.5 млрд. евро. 

Другите две международни рейтингови засега оставят без промяна оценките си за българския дълг, които са със стабилна перспектива. Moody’s дава рейтинг Baa2 на България, а Fitch, ВВВ-. 

"Всички макроикономически показатели на страната ни са много добри, подобрява се средата за правене на бизнес и се увеличава вътрешното потребление", коментира ситуацията финансовият министър Петър Чобанов.

Той отказа да посочи от бюджетна гледна точка коя е най-подходящата дата за предсрочни избори, но бе категоричен, че работата по бюджета за следващата година вече е започнала.

"Те още предния път, в края на миналата година казаха - ако политическата нестабилност продължи, ние ще намалим кредитния рейтинг. Рисковете за това да бъде намален кредитният рейтинг, поради политическата нестабилност, са по-високи, отколкото бяха в края на миналата година. Възможно е да има подобно негативно решение на S&P - те по принцип са консервативна рейтингова агенция. Те дори намалиха кредитния рейтинг на САЩ", допълни Чобанов.