Българите теглят все по-малки суми за покупка на жилище с ипотека, показва месечният анализ на кредитна консултантска компания.

Консултантът Тихомир Тошев коментира, че причината за това е желанието на клиентите да не задлъжняват с повече от 500 лв., за да бъде кредитът поносим за месечния им бюджет.

Общата статистика показва ръст на броя усвоени кредити за сметка на техния размер. Въпреки че условията по ипотечните кредити непрестанно се подобряват, в момента потребителите предпочитат да използват минимално външно финансиране за покупка на своите нови имоти, отчитат експертите.

Ако през 2008 г. наричахме малък ипотечен кредит от 30 000 евро, то днес суми под 10 000 евро не са изключение, коментира Тошев. За разлика от годините преди кризата сега домакинствата са и много по-дисциплинирани в планирането на тегления кредит и не са склонни да надхвърлят първоначално набелязаната сума за кредит, показват още данните от анализа. 

През март банките са имали много промоционални оферти и изборът е бил труден за клиентите, заяви Тошев. По данни на кредитните консултанти клиентите са сравнявали офертите предимно по годишния процент разходи (ГПР) за обслужване на кредита, осъзнавайки, че не лихвата е най-важният параметър на кредита. Клиентите все по-добре приемат и оферти, които им носят допълнителни ползи и бонуси или им дават възможност да управляват кредита си спрямо променящата се пазарна среда, коментира още Тошев.

Според анализа на данните консултантите отчитат преминаване на тенденцията за предсрочно погасяване на заеми. Потребителите се фокусират върху формирането на дълг, чиито месечни вноски са и ще бъдат по възможностите на домакинството дори при временно влошаване на финансовото му състояние, посочи Тошев. Според него това е причината все по-лесно да се продават кредитни продукти с фиксирана лихва за дълъг период като гаранция, че планирането на разходите ще бъде лесно в дългосрочен план.

Средният размер на изтеглените кредити в страната през март е 29 497 евро при 34 860 евро за предходния месец, показва статистиката. Запазва се тенденцията все повече
заеми да се теглят в български пари и през март в такава валута са изтеглени 15 процента от кредитите, като останалите 85 на сто от заемите са в евро.

През март 2012 г. средният размер на изтеглените ипотеки в столицата е 32 575 евро, което е допълнителен спад спрямо февруари, отчитат експертите. Понижение се наблюдава и в другите големи градове от страната, сочат данните на кредитните консултанти. Във Варна средният размер на заемите е с около 5 000 евро по-нисък спрямо предходния месец. В Бургас средната изтегляна сума през март е 26 230 евро, а в Пловдив - 20 165 евро като 18 на сто от изтеглените от пловдивчани заеми са в българска валута.