Близо 30 на сто от получилите безлихвен кредит до 4500 лв. по съвместната програма между Българска банка за развитие (ББР) и търговските банки, създадена от правителството, го използват, за да се справят с комуналните си задължения и разходи за издръжка на живот.

Това показва проучване, проведено от „Моите пари“.

36% от анкетираните споделят, че средствата, предоставени под формата на безлихвен заем, ще им бъдат необходими за рефинансиране или частично плащане на вноски по други банкови кредити, карти или лизинги.

Освен това други цели, за която да бъдат изразходвани сумите от безлихвения кредит, са рефинансирането на задължения към небанкови институции, т.е. за бързи кредити, за собствен бизнес и за образование и преквалификация.
 
Проучването подкрепя и данните на ББР към 15 юни, според които безлихвените кредити се вземат за максималния срок и сума. Средният размер на одобрените кредити тогава бе 4300 лв.
 
Друго основно предимство на безлихвените заеми е ползването на гратисния период на програмата – от 6 до 24 месеца, като над две трети от хората, които теглят безлихвените кредити, заявяват, че ще го използват.

istock
istock

Половината от лицата в проучването са посочили, че ще се възползват от гратисен период между 6 и 12 месеца, а останалите – между 12 и 24 месеца.

Променят условията за безлихвените кредити

Резултатите показват, че предпочитаният срок за изплащане на кредита е максимално определеният по програмата от 60 месеца (35%). С това се цели определяне на по-ниска дължима месечна погасителна вноска, след изтичане на избраният гратисен период.
 
Отказите по безлихвените кредити към 15 юни бяха 31% от общо поисканите. Според анкетираните основните причини са отказите са невъзможност да бъдат осигурени и представени всички необходими документи и лоша кредитна история.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg