Правителството прие решение за изменение на „Програма за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19“.

В хода на изпълнение на програмата се установи, че заложените в нея изисквания в известна степен затрудняват достъпа на част от нуждаещите се лица да получат безлихвен кредит.

Част от предлаганите промени са свързани и произтичат и от процеса на подписване на споразумения между Българската банка за развитие и търговските банки за изпълнение на програмата.

Изменението на програмата ще осигури по-голяма възможност и достъп на по-широк кръг от лица до осигуреното от държавата финансиране.

Предлага се достъп до програмата да имат лица, които отговарят на изискването да са работили на трудов договор в последните 6 месеца, преди кандидатстването за кредит.

По отношение на самоосигуряващите се лица - ще могат да кандидатстват тези, които докажат поне 20 % спад в доходите си за първото тримесечие на 2020 г., или за което и да е следващо календарно тримесечие на 2020 г., сравнено с доходите му през съответното тримесечие на 2019 г.Одобряват по 1 500 души седмично за безлихвен кредит

От безлихвените кредити могат да се възползват както хора с платени осигурителни вноски, така и такива, които имат декларирани, но неплатени осигурителни вноски, за период от поне 6 месеца преди кандидатстването за кредит.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg