Кредитите до заплата (микрокредити) са сравнително нова услуга в България, която става все по-актуална – с оглед очакваното поскъпване на тока, както и заради увеличените цени на горивата и природния газ от началото на тази година, коментира за Pariteni.bg Ирина Христова, управител на дружеството за микрокредитиране НетКредит.

Продължаващото забавяне на заплатите допълнително увеличава интереса към този тип услуги, смята тя.

Обикновено кандидатстването и отпускането на сумата при микрокредитите става изцяло по интернет. Основно заради тази тяхна особеност, около заемите до заплата все още има неясноти и „митове”, които е добре да бъдат разбулени. Заблудите, свързани с тях, могат да бъдат сведени до четири, заявяват от дружеството.

Една от заблудите е, че

интернет кредитите не са истински/законни

Много хора смятат, че щом всичко е по електронен път, значи има някаква измама и ще бъдат подведени, ако се възползват от такива кредити. Все още е трудно да се възприеме, че ако например документите не са на твърдо копие, то те могат да имат реална юридическа стойност.

Всъщност заемите до заплата са съвсем нормални кредити, каквито са потребителските например. Само че тук става въпрос за по-малки суми (до 399 лв), които трябва да се върнат за каратък период от време (до 30 дни). Те са под юрисдикцията на Закона за предлагане на финансови услуги от разстояние. Компаниите, които ги предлагат, са лицензирани като финансови институции от БНБ. Договорите, които се сключват по електронен път, са със статут на тези на хартия. Изтеглените кредити, както и просрочията по тях , се вписват в централния кредитен регистър (ЦКР) и тази информация се пази за период от 5 години.

Все пак предварително проучете компанията, от която искате да вземете заем. Ако нямате лична препоръка от познат, който е ползвал услугите й, разгледайте внимателно сайта, вижте дали са ви ясни условията за кандидатстване, таксата и т.н. На електронната страница на дружеството е добре да има и информация за регистрацията му като финансова институция, както и дали е регистрирано в Комисията за защита на личните данни.

Вторият мит според НетКредит е, че

кредитите до заплата създават предпоставки за много измами с лични данни

Опасенията за подобни злоупотреби са донякъде основателни, с оглед на това, че одобряващият потенциалния кредитополучател, не го вижда лично.

Действително преди време имаше проблем с подобни измами и много компании се „опариха”, но и си извлякоха поуки от това. Сега повечето утвърдени фирми на пазара имат ефективна система за идентификация на клиентите  и „отсяват” евентуалните измамници още на етап кандидатстване за кредита. Вече не е достатъчно някой да открадне ЕГН-то и имената на друг човек, за да тегли заем от негово име. Изисква се и друга лична информация, която в повечето случаи няма откъде да бъде набавена.

Друга неяснота е свързана с това, че

при микрокредитите не е ясно колко пари връщаш

Това мнение обикновено се наблюдава сред хора, които нямат много опит с подобни кредити или са попадали на зле направени сайтове.

Напротив, надеждните компании се стремят да направят сайтовете си колкото се може по-ясни и лесни за работа. Изберете компания, на чиято страница да се ориентирате за няколко минути максимум. В сайта й трябва да е ясно посочено каква такса дължите за сумата, която искате да изтеглите и за определеното време, в което да я върнете. На страниците на някои фирми може и сами да си изчислите таксата, като само въведете цифри в направените за целта полета. Добре е да проверите условията за предсрочно погасявате във финансовата институция, където кандидатствате. Изберете компания, която ще ви намали таксата съобразно дните на ползване на сумата. В този случай не се начисляват никакви наказателни лихви.

Предимство при кредитите до заплата е и че при тях не се дължат никакви „скрити такси” (напр. за управление на кредита, за застраховки и т.н.). т.е. всичко е ясно предварително, изтъкват от НетКредит.

И на последно място дружеството акцентира върху заблудата, че

който веднъж се е „опарил” от такъв заем, не тегли втори път

Съществува мнение, че кредитите до заплата са толкова неизгодни, че повечето хора, които са ги ползвали, не биха го направили отново.

"Всъщност статистиката показва точно обратното. Повече от 80 % от клиентите на нашата компания например, са се възползвали по 3 и повече пъти от тези заеми. Това е така, защото тези кредити са много удобни, когато на човек му трябва спешно малка сума пари, а няма откъде да си я набави. Затова кредитът до заплата е единствената алтернатива на заема от приятел, но при него се спестява неудобството и риска да ни бъде отказано.", споделя своите наблюдения на пазара за микрокредитиране управителят на НетКредит.

Според дружеството, ефективността на микрокредитите е вече проверена и доказана и в много други държави като Великобритания, Австралия и Канада, където услугата е добре позната, а броят на отпуснатите заеми непрекъснато расте.