Руснаците са изтеглили през септември от банките 458 милиарда рубли (7,5 милиарда долара) в брой, като повечето тегления датират от втората половина на месеца, след като властите обявиха мобилизация и хиляди се втурнаха да напускат страната, съобщава централната банка, цитирана от Ройтерс.

На 21 септември президентът Владимир Путин разпореди частична мобилизация на 300 000 резервисти.

"Хората теглят пари в брой, когато са под стрес или в несигурна ситуация, като например в началото на годината, но обикновено после ги връщат обратно в банките", се посочва в доклада на централната банка.

Руснаци активно разпродават имотите си у нас

По думите на Александър Данилов, шеф на звеното за регулация и анализ, тегленето на толкова големи суми не е заплаха да банковия сектор, тъй като се компенсира от притока на корпоративни средства, най-вече от енергийния сектор, възлизащ на 900 милиарда рубли.

istock
istock

Данилов все пак призна, че търсенето на имоти намалява, което допълнително увеличава несигурността.

По-рано през седмицата централната банка съобщи, че мобилизацията има отрицателно влияние върху потребителското и бизнес доверие, а последвалото свиване на работната сила ще повлияе в близките месеци негативно и на икономическата активност като цяло.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg