Около 20 хиляди имота в чешкия курорт Карлови Вари са собственост на руснаци. Заради санкциите те бързо продават имотите, дори на загуба, докато парите от продажбата още могат да стигнат до тях.

Брокерът Александър Мижук продава руски имоти в Карлови Вари по поръчка на техните собственици. И напоследък има доста работа. "Руските собственици имат големи опасения за имотите си и бързат да ги продадат. Същевременно се безпокоят дали ще могат да си получат парите след продажбата", казва той.
 
Интересът на руснаците към имоти в Карлови Вари избухва преди 10-15 години - тогава мнозина от тях си купуват жилища в известния курорт в Бохемия. Според брокера Александър Мижук Карлови Вари печели много от тези инвестиции. "Много от руските ми клиенти извършиха сериозни реставрации, вложиха много пари в санирането и реконструкцията на старинните сгради."

Карлови Вари отдавна е любима дестинация на руснаците. През 1711 и 1712 година руският цар Петър I Велики посетил града за лечение, през 20 век руската аристокрация също е почивала там.

Според данни на брокерите около 20 000 жилища в Карлови Вари са собственост на руснаци. Но от началото на войната в Украйна насам и наложените от Запада санкции мнозина искат да се отърват от имотите си - и то максимално бързо. В повечето случаи става дума за богати семейства от Москва, Санкт Петербург и Екатеринбург. Те се опасяват, че могат да попаднат в списъка със санкционираните от ЕС. А тогава вече би било късно. "Разполагаме със списък на хора от Русия и Беларус, които са санкционирани. С тях не можем да сключваме сделки", обяснява Мижук.

Собствениците продават на загуба

Мижук е украинец по произход, живее от 2004 година в Карлови Вари и сега полага усилия да помогне на заможните руснаци да продадат имотите си. Едно от жилищата е с големина 135 кв.м, разположено е в центъра на града, изцяло ремонтирано е, а в него са били вложени 400 000 евро. В момента се предлага в интернет за 350 000 евро, но собственикът му е готов да го продаде и за 300 000, пише Дойче веле.

istock
istock

Руските собственици на имоти вече няма как да получат визи за Чехия - всичко се извършва чрез пълномощно на брокера. Собствениците са готови да продадат жилищата си и на загуба, с надеждата все пак да получат парите си. "През някои банки все още можем да превеждаме пари по техните сметки в Русия. А там те се конвертират в рубли", обяснява Мижук. Конвертирането отдавна се извършва и извън банките - на черния пазар. "Там за едно евро получаваш 100 рубли, а в банката - само 65."

Руснаци продават имотите си по Черноморието, но не на всяка цена

В едно предградие на курорта Мижук спира за малко до занемареното международно училище Carlsbad. "И то принадлежеше на руски инвеститори и сега се продава на търг", обяснява той. Тъй като руските инвеститори са прекратили плащанията. В съседство е разположено селище от затворен тип с 48 къщи, които до една били продадени на руснаци. Сега много от тях искат да отърват от имотите си. Мижук показва мерцедеса, паркиран пред една от еднофамилните къщи. "Тя се продава заедно с колата", посочва брокерът. Навремето къщата с четири стаи и две бани е струвала 650 000 евро - сега се предлага за 300 000.

Мижук няма скрупули от това, че е украинец, а сключва сделки за недвижими имоти с руски клиенти. Клиентите му преди са били съвсем нормални. "Това са мои клиенти. Много от тях нямат нищо общо с войната. И ако не продавам аз, ще продава някой друг."

istock
istock

Какво става с руските имоти в Баден-Баден?

Междувременно в германския курорт Баден-Баден също много руснаци имат жилища. Но там няма такова масово разпродаване на имоти. Около 2500 руснаци живеят в популярния курорт за постоянно. Общинският съветник Курт Хохщул казва, че в това няма нищо лошо, но настоява поддъжниците на Путин да бъдат санкционирани. "Това трябва да бъде нашата отправна точка - евентуалните симпатизанти или поддръжници на този режим в Москва да бъдат ударени там, където всеки го боли: в джоба."

Дали санкционирани лица притежават имоти в Баден-Баден градската администрация не може да каже. Заради защитата на личните данни и липсата на съответните правомощия за разследване. През февруари разследване на "Дойче Веле" разкри как собствениците на замъка Зеелах са свързани с един приближен на Путин политик - бившия президент на Казахстан Назарбаев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg