Не може да се говори за бум на продажбите на имоти на руснаци по Черноморието, коментираха пред БГНЕС брокери по морето.

Няма и влязла в сила у нас забрана от ЕС на сделки с недвижими имоти за руски граждани в Европа. Много от сделките с имоти всъщност се стопират заради затруднението на руснаците да откриват банкови сметки у нас.

Колко струва да си купим имот на морето 


„Да, има руснаци, които си обявяват имотите за продажба, по различни причини. И при тях се отразява кризата, както и настроенията и емоциите, които са в момента в България, но за бум категорично не можем да говорим. Продават, но не на всяка цена. Сделките с руски имоти се осуетяват и заради затруднението с откриването на банкови сметки в България на руски граждани и това затруднява прехвърлянето на имота”, коментира Дияна Иванова- управител на агенция за недвижими имоти в Бургас.

В агенциите по морето няма информация, за влязла в сила забрана от ЕС на сделки с недвижими имоти за руски граждани в Европа.

istock
istock

„На този етап не се потвърждава подобна санкция, да се включи в шестия пакет санкции на ЕС, но дори и да се включи подобна санкция за забрана на сделки с недвижими имоти на руски граждани, то това ще засегне само тези, които нямат или гражданство на Евросъюза или нямат разрешение за допълнително пребиване на територията на страна членка на ЕС”, заяви Красимира Илиева юрист в агенция за недвижими имоти.

Руснаци продават своя "втори дом" у нас

Повечето руснаци, които притежават имоти по Черноморието, всъщност имат разрешение за пребиваване у нас и санкцията няма да ги засегне.

Сделките по морето в момента се осъществяват на по-високи цени, тъй като търсенето е голямо. Заради инфлацията хората предпочитат да влагат парите си в имоти, вместо да ги държат в банките.

„Има места, където говорим за над 2 000 евро на кв.м, но също така можем да закупим от порядъка на 800 евро, така че пазарът е доста колоритен”, каза още Дияна Иванова.

По морето са се вдигнали и цените на наемите заради украинските бежанци, които търсят квартири. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.b