По-голямата част от руските граждани (55 процента) нямат спестявания в чуждестранна валута, а тези, които имат, най-често съхраняват средствата си в долари. Това показа допитване, проведено от руската банка "Откритие" и цитирано от ТАСС.

Данните сочат, че 45 процента от руснаците имат натрупани чуждестранни парични резерви, срещу 55 процента, които нямат такъв вид спестявания. 

Сред чуждестранните валути, в които руснаците държат парите си в банки, доминират щатският долар (72 процента) и еврото (35 процента), докато само 6 процента от анкетираните имат налични юани и 3 процента - британски лири.

Руснаци продават своя "втори дом" у нас

По-голямата част от анкетираните (66 процента), имащи кешови наличности в чуждестранна валута, ги използват като предпазно средство за спестяванията си. 30 процента от респондентите казват, че използват чуждестранни пари в брой при пътувания в чужбина, а 14 процента посочват други причини за притежанието им: "за всеки случай", "остават след пътуване в чужбина" или "просто като сувенир".

istock
istock

От анкетираните руснаци 47 процента твърдят, че няма да купуват пари в брой, защото нямат нужда от тях, 16 процента са ги купили преди време, но не планират подобна покупка в близко бъдеще. Само 7 процента казват, че са купували чуждестранна валута преди и планират да го направят отново сега.

На този фон 13 процента от взелите участие в анкетата заявяват, че са готови да купят чуждестранна валута от "черния пазар", но мнозинството руснаци все още имат негативно отношение към придобиването на пари от нелегални пазари.

Руснаци купуват жилища в Дубай

Според допитването 36 процента от анкетираните възнамеряват да купят валута само от банки, страхувайки се от фалшифициране. 51 процента изобщо няма да купят чуждестранна валута, а 9 процента са съгласни да се снабдят с нея от черния пазар, ако обменният курс там е по-добър. Само 4 процента отговарят, че за тях няма значение откъде да купуват долари или евро.

В същото време 54 процента от руснаците имат неутрално отношение към настоящите валутни ограничения - забраната за износ на сума, еквивалентна на над 10 000 долара, от Русия и ограниченията за теглене на валута от депозити в чуждестранна валута. 30 процента от руснаците подкрепят подобни ограничения, считайки ги за необходима мярка, а 16 процента вярват, че всички валутни ограничения трябва да бъдат премахнати, сочи допитването.

По-рано Руската централна банка премахна комисионата от 12 процента за закупуване на чуждестранна валута чрез брокерски услуги и обеща да премахне временната забрана за продажба на кешова чуждестранна валута на физически лица от днес.

Анкетата е проведена в периода 8-14 април по метода "онлайн интервю" сред 1000 мъже и жени на възраст от 18 до 65 години в цяла Русия (структурата на извадката отразява населението на градовете с 100 000 жители или повече).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg