Руснаците се обръщат към златото в опит да спасят спестяванията си, след като инвазията в Украйна срина цената на рублата, а наложените след това ограничения направиха по-трудна покупката на валута или изкарването ѝ от страната, съобщава Bloomberg.

Растящото търсене на злато от домакинствата накара Руската централна банка да спре покупките си от банки, за да гарантира, че има достатъчно за местните купувачи.

Премахването на 20-процентния данък добавена стойност от покупките на метала също е насърчило трансакциите, посочват от институцията.

Руският президент Владимир Путин подписа закон, който позволява на упълномощени банки да продават златни кюлчета на физически лица срещу чуждестранна валута.

Добра инвестиция ли е златото по време на криза и инфлация

Преди това властите ограничиха тегленето на пари в брой от валутните сметки и забраниха търговията с валута в чейндж бюрата като мярка срещу по-нататъшното дестабилизиране на рублата. Купуването на кюлчета се предлага като алтернатива на валутните сметки за хората, които имат свободни средства във валута.

istock
istock

Най-големият руски кредитор „Сбербанк“ заяви миналата седмица, че търсенето на злато и паладий се е увеличило четири пъти и планира да увеличи броя офиси, продаващи ценните метали, за да „помогне на хората да защитят спестяванията си“.

Златото е може би един от най-популярните активи убежище, най-вече при опасения за надеждността на местната валута.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg