Руските граждани нямат право да теглят повече от 10 000 долара от сметки в чуждестранна валута гласи ново решение на Руската централна банка.

„От 9 март до 9 септември 2022 г. банката на Русия установява следната процедура за издаване на средства от депозити или сметки на граждани в чуждестранна валута. Всички клиентски средства по сметки или депозити в чуждестранна валута се запазват и отчитат във валутата на депозита, а клиентът може да изтегли до 10 000 долара в брой, а останалите средства са в рубли по пазарния курс в деня на издаване“, съобщиха от банката, цитирани от ТАСС.
 
Плащанията се извършват само в долари, независимо от валутата, в която се съхраняват депозитите. Ако искат да изтеглят по-голяма сума, руснаците ще получават остатъка в рубли по официалния курс за деня.
 
В руските банки около 90% от валутните сметки не надвишават сумата от 10 хил. щатски долара, т.е. 90% от притежателите на валутни депозити или сметки ще могат да изтеглят изцяло средствата си в американската валута, уточняват от регулатора.
 
По време на тази временна мярка, която се очаква да продължи до 9 септември, валутата ще се емитира в щатски долари, независимо от валутата на сметката. Другите валути ще бъдат конвертирани в щатски долари по пазарния курс в деня на изплащането.

Без Visa и Mastercard в Русия

На руските банки също така е забранено да продават чуждестранна валута. Централната банка вече обяви серия от мерки за смекчаване на икономическите последици от международните санкции върху финансовия пазар.
 

istock
istock

Гражданите ще могат да откриват и нови сметки и депозити в чуждестранна валута, но тегленето ще бъде възможно в рубли по пазарния курс в деня на издаването, докато действа временната процедура за парични трансакции във валута.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg