Световните гиганти на банковите карти Visa и Mastercard обявиха, че спират операциите си в Русия след инвазията в Украйна, предадоха световните агенции.

Банковите карти Visa и Mastercard, издадени в Русия, вече няма да функционират в чужбина, а издадените в чужбина няма да функционират в Русия, уточниха двете компании.

Mastercard блокира много финансови институции от платежната си мрежа

"Поради безпрецедентния характер на настоящия конфликт и несигурната икономическа среда решихме да преустановим обслужването на мрежата си в Русия", се казва в изявление на Mastercard, в което се добавя, че компанията ще продължи да изплаща заплатите на около 200-те си служители в страната.

"Тази мярка означава, че картите, издадени от руски банки, вече няма да се поддържат от Mastercard, се казва в изявление на американската компания Mastercard.

istock
istock

Конкурентната фирма Visa заяви в отделно изявление, че "ще работи с нашите клиенти и партньори в Русия, за да прекрати всички трансакции с Visa през следващите дни".

Visa пуска консултантска услуга за криптовалути

       
"Принудени сме да действаме след непровокираното нахлуване на Русия в Украйна и неприемливите събития, на които станахме свидетели", се казва в изявлението на главния изпълнителен директор на Visa Ал Кели.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg