Eвропейският съюз работи с партньорите си, подготвяйки нов набор от санкции срещу Русия заради войната в Украйна.

Сред мерките може да е изключването на още руски банки от международната финансова система SWIFT.

Това съобщи върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел след извънредна среща на външните министри на ЕС.

Притесненията сред хората в Русия се засилиха поради съобщението на Борел, че още руски банки може да бъдат добавени към списъка с изключените от системата SWIFT.

Дубайската Машрекбанк спира да кредитира руски банки

Междувременно „HomeCredit Bank Russia”, която е собственост на чешката група PPF (основно на нейния фонд със седалище в Холандия), информира своите клиенти на официалния си уебсайт, че нейните клонове в Русия продължават да работят нормално, включително изпълнявайки плащания.

istock
istock

Според Борел ЕС обмисля какви други санкции биха могли да бъдат приети срещу Русия и дали да се задълбочат наложените вече финансови мерки.

„На първо място е важно, това, което е договорено до момента, да бъде изпълнено”, посочи Борел.

"Сбербанк" напуска Европа, масово клиентите теглят парите си

В отговор на руската инвазия в Украйна, ЕС досега изключи седем руски банки от SWIFT, включително втората по големина ВТБ.

Санкциите обаче не обхващат ключовите руски банки „Сбербанк” и „Газпромбанк”, през които минават плащанията за руски газ и петрол, защото страните от ЕС се опасяват, че мерки срещу двете финансови институции могат да доведат до повишаване на и без това високите цени на енергията в Европа.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg