Швейцарските банки пазят поне 213 милиарда долара в сметки на руснаци, съобщи асоциацията на финансовата индустрия на страната, цитирана от Ройтерс.

Според Швейцарската банкова асоциация (SBA) в местни банки има между 150 и 200 милиарда швейцарски франка (213 милиарда долара) в офшорни сметки на руски клиенти. Разкритието е рядкост за Швейцария, която досега по принцип отказва да разкрие собствениците на сметки, и е следствие от присъединяването на страната към европейските санкции срещу Русия.

Банките в ЕС трябва да следят трансакциите на всички свои руски клиенти

В страната вече се води оживен дебат за ролята й в този конфликт. Матеа Майер, съпредседателка на социалдемократите, призова властите да замразят всички средства, принадлежащи на руснаци, свързани с президент Владимир Путин и неговото обкръжение.

По думите й част от тези средства са на олигарси, верни на Кремъл, а парите се ползват са финансиране на войната в Украйна. Според нея Швейцария трябва да направи необходимото, за да затвори "кранчето за пари".

istock
istock

Оценките на асоциацията, които са доста по-големи от първоначалните, показват мащаба на предизвикателството да се наложат санкции и да се замразят руските средства. Швейцарското министерство на икономиката посочи, че няма данни за замразените руски сметки.

Без забрана за руснаците да ползват криптоборсите

Въпреки на пръв поглед внушителната сума руски авоари, според SBA те се малка част от складираните в швейцарска банки чуждестранни средства, някои от тях трупани с поколения.

В имейл до Ройтерс SBA посочи, че руските сметки съставляват едноцифрен процент от всички чуждестранни сметки в страната.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg