Управителният съвет на Българската народна банка прие промени в условията за придобиване, регистриране, изплащане и търговия с ДЦК.

Въвежда се система за регистрация и сетълмент на ДЦК – BNBGSSS, която ще е спомагателна на европейската TARGET2.

Чрез нея ще може да се извършва паричен сетълмент в евро по операциите на първичен и вторичен пазар с ДЦК, деноминирани и платими в евро, с което се свеждат до минимум кредитните и ликвидни рискове за инвеститорите.

По-важното изменение обаче е, че след промените опериращите в България банки ще имат възможността да извършват трансгранично прехвърляне на ДЦК, емитирани на вътрешния пазар, в централни депозитари на други държави от ЕС.

Така българският дълг, емитиран на вътрешния пазар, ще може да се използва като обезпечение за получаване на заеми от финансовите институции извън страната.

Това, от една страна, ще улесни достъпа на банките до кредитни линии от международни заемодатели, а от друга, ще стимулира привличането на чуждестранни инвестиции в български дългови инструменти.

Тези изменения, погледнати в контекста на планираните през следващата година от финансовото министерство заеми от близо 4.5 млрд. лв., дават силна подкрепа за Бюджет 2014 на правителството на Пламен Орешарски.