Вътрешният пазар поиска по-висока лихва за да купи от държавните ценни книжа, които Министерство на финансите предложи днес на аукцион. За трети път от началото на годината се предлагат 7-годишни ДЦК, емитирани на 16.01.2013 година. На първия аукцион, проведен на 14 януари постигнатата средна годишна доходност е 2.54%. На вторият, проведен на 11 февруари постигнатата средногодишна доходност бе 2.42%, а постигнатата доходност след днешното предлагане на книжа от тази емисия е била 2.82%.

 

Въпреки вдигането на лихвата, тя остава по-ниска, в сравнение с текущата доходност на облигации със сходни характеристики, емитирани от държави като Унгария (5.28%), Хърватия (4.75%), Словения (4.70%), Испания (4.07%), Италия (3.94%), Ирландия (3.50%) посочват от Министерство на финансите.

 

В днешния аукцион са били предложени книжа за 20 млн. евро, с което общият номинал на емисията в обръщение достига 60 млн. евро. Местните инвеститори са подали поръчки, които надвишават количеството предложени книжа близо три пъти.

 

Освен традиционно силното присъствие на банките, които са придобили 88.85% от одобрения номинал, на аукциона са участвали пенсионните фондове със записване на 9.15% от емисията и застрахователните дружества, които са взели- 2% от предложените книжа, допълват от финансовото министерство.

 

От началото на годината до сега държавата е взела назаем от местните инвеститори 1.103 млрд. лв., което надхвърля предварителните планове за емисии на дълг през цялата 2013 година. Най-голямата емисия, предложена на пазара, бе от 800 млн. лв., пласирана на 20 февруари заради необходимостта от финансов ресурс, с който да бъдат извършени плащания към земеделските производители. Предстои средствата да бъдат компенсирани от европейските фондове до месец септември, с което държавата ще занули ефекта от пласираните на пожар ценни книжа в края на февруари.