Европейските страни се ориентират към по-мек вариант на пакт, който да засили общата бюджетна дисциплина, предаде AFP

От информационната агенция са получили достъп до най-новата версия на документа, като текстът може да претърпи промени до края на месеца.

Последният вариант на пакта лишава Европейската комисия от правото да сезира Европейския съд в случай на отклонение от правилата за бюджетна дисциплина.

На 9 декември повечето от европейските лидери решиха да работят за създаването на нова регулаторна рамка, за да ограничат бюджетните дефицити и държавните дългове на страните в Европейския съюз.

Мерките предвиждаха установяването на правило за бюджетен баланс, както и автоматични санкции в случай, че бюджетният дефицит на дадена държава надхвърли прага от 3 процента от брутния вътрешен продукт.

Тогава новите регулации срещнаха ожесточената съпротива на Великобритания, която наложи вето. Оттогава се водят интензивни преговори. Пактът трябва да бъде финализиран в края на януари и подписан в началото на март.

Последната версия на проекта за документа беше предадена във вторник вечерта на европейските правителства.

В нея, изглежда под натиска на Лондон, ролята на ЕК е намалена. Комисията вече няма да има право да изисква обяснения, когато една страна не е вписала златното правило за бюджетния баланс в конституцията си или в друго действащо законодателство.

Ако въпросната страна не изпълни целта от 3%, останалите държави, подписали пакта, ще имат правото да сезират Европейския съд, се посочва в новата версия на документа. Така процедурата ще е значително по-тромава.