Да се въведе забрана офшорни компании да участват обществени поръчки, предлагат народни представители. Това стана ясно от думите на депутата от ДПС председател на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев, цитиран от Фокус.

Според него офшорни дружества не би трябвало да участват и в приватизацията.

Обмисля се и забрана за участието на офшорките в банки, застрахователни дружества, пенсионни компании и други дружества, които са с висок обществен интерес, добави Цонев.

От отделно съобщение на правителствената пресслужба стана ясно, че вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева е представила на парламентарните комисии по икономическа политика и туризъм и по бюджет и финанси информация за подготвяните предложения за промени от правителството на закони в областта на икономиката и финансите.

Според Бобева основните задачи трябва да насочени към промени, които да разширят достъпа на малки и средни предприятия до обществени поръчки, да доведат до намаляване на административната тежест и разрешителните режими, както и до изплащане на просрочените задължения. Нужна е и реформа в работа на Българската банка за развитие (ББР).

Първите големи промени в бизнес средата ще бъдат търсени с промени в Закона за обществените поръчки. Тяхната цел е процедурите да станат по-прозрачни, да се поощрява конкуренцията и да се създаде възможност повече обществени поръчки да се изпълняват от малки и средни предприятия.